Společnost Matějovo pekařství a.s. je regionální výrobce pekařských a cukrářských výrobků s dlouholetou tradicí.
Svými výrobky zásobuje nejen prodejny v celém okresu Blansko, ale také ve Vyškově, Svitavách a v Brně.
Blanenský chléb, Zborovecký chléb a tradiční rohlíky tvoří již dlouhodobě standard v kvalitě pečiva. Výrobní program zahrnuje pestrou škálu běžného i jemného pečiva, cukrářských výrobků, dortů, certifikovaných BIO výrobků, BIO těstovin, tyčinek a trvanlivých výrobků.
Provoz byl založen v roce 1953 jako lokální pekárna pro Blansko s manuální výrobou a sázecími pecemi. Později přešel pod Jihomoravské pekárny s.p. jako jeden z výrobních závodů a spadaly pod něj přidružené výrobní závody v Olešnici, Sebranicích, Sloupu, Ráječku, Mladkově, Letovicích a jiné drobné provozy, dále cukrárny v Blansku a Boskovicích. Po modernizaci to byla v roce 1962 první průmyslová pekárna s kontinuální automatickou výrobou těsta, chleba a pečiva v tehdejší ČSSR a stala se hlavním výrobním podnikem pro okres Blansko a blízké okolí, kam byla centralizována výroba z přidružených provozů, z nichž některé postupně zanikaly. V 70tých letech byl provoz rozšiřován, modernizován, byla sem přesunuta cukrářská výroba a byla zde zřízena výroba jemného pečiva.
V roce 1993 byl podnik privatizován na Pekárny K&K spol.s r.o. (později Pekárny KaK, spol.s r.o.). V tomto období se zde započalo s výrobou bezlepkových, BIO a amarantových produktů a vznikla výroba těstovin.
V únoru 2005 přechází firma prodejem na Pekárny Blansko a.s., které pokračují v tradici svých předchůdců.